دوشنبه , مهر ۳ ۱۴۰۲
خانه / آموزش برنامه نویسی / مشکلاتی که یک برنامه نویس با آن روبروست !

مشکلاتی که یک برنامه نویس با آن روبروست !

مشکلاتی که یک برنامه نویس با آن روبروست !

 

یکی از رازهای موفقیت در هر شغلی شناخت کامل مشکلات، چالشها و مشتریان آن شغل می باشد. اگر شما در کار خود به یک شناخت صحیح و کامل از مشتریان خود و نحوه برخورد صحیح با آنها دست پیدا کنید قطعا در شغل خود می توانید بسیار موفق تر عمل کنید. شغل برنامه نویسی نیز از این قاعده مستثنی نمی باشد و نیاز به یک شناخت جامع از مشکلات و چالش ها و خصوصا مشتریان خاص خود دارید.

 

در ادامه این مقاله از وب سایت Aspcore.ir به برخی از مشکلات و چالش های این شغل خواهم پرداخت. مواردی که در ادامه ذکر می شود صرفا بر مبنای تجربه و برخورد مشتریان می باشد و مواردی می باشد که همگی برای بنده رخ داده است و به هیچ عنوان قصد فرافکنی یا توهین به شخصی را ندارم.

 

اولین و شاید بزرگترین مشکل از مشکلات یک برنامه نویس بحث قیمت گذاری پروژه ها می باشد. باید گفت با تاسف بسیار شدید بسیاری از مردم کشور ما درک صحیحی از یک نرم افزار و زحماتی که برای تولید یک نرم افزار کشیده می شود ندارند. این موضوع را به سادگی می توان حین قیمت گذاری نرم افزار لمس کرد.

چندی پیش یک پزشک برای طراحی یک سامانه جهت بیماران خود به بنده مراجعه کرد. او یک وب سایت نیاز داشت که لیست کامل بیماران، بیماری آنها، سوابق بیماری، داروهای مصرفی ، نمودار سن و شرایط بیماری و … را برای هر بیمار در آن مشاهده کند و بیمار نیز بتواند با مراجعه به سایت گزارشهایی را در مورد بیماری خود دریافت نماید.

حدود نیم ساعت در مورد سایت مورد نیاز خود و نیازمندیهای آن توضیح داد و در انتها گفت حاضرم تا ۲۰۰ هزار تومان هم برای این سایت هزینه کنم !!!  نگاهی به او کردم و لبخند تلخی زدم. دکتر متوجه شد که قیمت را خیلی پایین گفته و گفت حالا اگر قیمت بیشتر هم شود مشکلی نیست. گفتم پروژه شما برای پیاده سازی حداقل ۴۵ روز زمان نیاز دارد و حدود ۱۵ روز هم برای تست و رفع اشکالات احتمالی. حالا شما بفرمایید برای ۲ ماه کار یک متخصص نرم افزار چه مبلغی پیشنهاد می کنید ؟

از این موارد کم نیست. چند روز پیش شخص دیگری مراجعه کرد و اعلام کرد یک وب سایت فروشگاهی بسیار کامل (در حد دیجی کالا یا شاید بزرگتر !!!) نیاز دارد و با یک لحن متکبرانه گفت در صورتی که این پروژه را کامل و بدون نقص اجرا کردی حاضر است مبلغ ۸۰۰ هزار تومان هم هزینه کند !!!

در مورد مبالغ نظری نمی دهم. اما خود شما یک مقایسه بین هزینه های دریافتی سایر مشاغل با شغل خود یعنی برنامه نویسی کنید. آیا واقعا با یک فاجعه روبرو نیستیم ؟

 

اما مشکل دوم از مشکلات یک برنامه نویس که بسیار هم شایع است این می باشد که بسیاری از دوستان یا شرکتها پروژه ها یا وب سایتهایی دارند که سرشار از مشکلات ساختاری و امنیتی و کدنویسی و … هستند. تقریبا می توان گفت هر روز این دوستان مراجعه می کنند و اعلام می کنند که پروژه آنها دارای یک یا چند مشکل بسیار کوچک می باشد و  تقاضا دارند که به صورت رایگان !!! یا در ازای دریافت مبلغ بسیار اندک مشکلات پروژه آنها بررسی و کامل رفع شود. باید گفت بررسی و رفع اشکالات این پروژه ها هیچ تفاوتی با نوشتن پروژه از صفر ندارد و عملا اگر قرار باشد هزینه ای دریافت شود باید تا ۸۰ درصد قیمت یک پروژه کامل دریافت شود.

این مورد هم واقعا جزو فجایع برنامه نویسی می باشد. روزانه بسیاری از افراد تماس میگیرند و تقاضای مشاوره، رفع اشکال، ارتباط از طریق ریموت جهت بررسی پروژه و … به صورت رایگان دارند !!! در اینجا واقعا این سوال مطرح می شود که اصولا کار یک پزشک (بجز پزشکان جراح و …) چیزی جز یک مشاوره می باشد؟ یا کار مشاوران حقوقی و یا حتی مشاوران املاک آیا چیزی جز مشاوره و راهنمایی است؟ پس چگونه است که آنها مبالغ بسیار هنگفتی برای کار خود دریافت می کنند اما یک برنامه نویس که سالها زحمت کشیده است باید همه این خدمات را به صورت رایگان ارائه کند؟ و اگر تقاضای هزینه کند مورد انتقاد قرار می گیرد؟

 

یکی دیگر از مشکلات یک برنامه نویس پروژه های به اصطلاح دانشجویی می باشد !!! چندی پیش دوست عزیزی مراجعه کرد و تقاضای یک پروژه دانشجویی داشت. از او خواستم لیست نیازمندیهای پروژه را ارسال کند. پروژه یک سایت دانشگاهی بود شامل ثبت نام دانشجو، انتخاب واحد، انتخاب کلاس، تایین ساعات کلاسها، وارد کردن نمرات، پرداخت شهریه به صورت آنلاین و … . همچنین این وب سایت می بایست روی یک هاست و دامین واقعی هم اجرا می شد. قیمتی در حدود ۷ میلیون تومان دادم. ناگهان با برخورد بسیار تندی از آن شخص روبرو شدم که با لحن تندی گفت “گفتم این یک پروژه دانشجویی هست!

حال قضاوت با شما. پروژه دانشجویی یا غیر دانشجویی یک سیستم دانشگاهی کامل بود.

 

شغل برنامه نویسی در چند سال گذشته جزو ۵ شغل برتر دنیا از لحاظ درآمد می باشد. برنامه نویسان حرفه ای سالانه تا ۹۰ هزار یورو درآمد خالص دارند و بسیاری از شرکتها حاضرند برای به دست آوردن یک برنامه نویس خوب علاوه بر حقوق بالا مزایای بسیار زیاد مانند سفرهای تفریحی برای خود و خانواده، انواع غذاها، دسرها و … حین کار و بسیاری موارد دیگر را فراهم کنند. (یک نمونه از آگهی استخدام به همراه مزایا)

 

البته اگر بخواهم از مشکلات برنامه نویسی بگویم باید یک طومار نوشت. مشکلاتی مانند حداقل حقوق، عدم حمایت برنامه نویسان از سوی دولت و هیچ نهاد دیگری، نبودن قانون کپی رایت و انتشار غیرقانونی محصولات نرم افزاری، تحریم بودن بسیاری از وب سایتهای معتبر مانند getBootstrap.com و …

 

اما نکته بسیار مهمی که قصد دارم در اینجا به آن اشاره کنم این می باشد که قدر خود را بدانید. برای کار خود ارزش قائل شوید. اگر پروژه ای را با حداقل قیمت انجام می دهید بدانید که بزودی باید از این شغل خداحافظی کنید!!! بدانید که برنامه نویسی مانند یک فوتبالیست دورانی دارد که زود به سر می آید. پس تا دوران شما به سر نرسیده فکری کنید.

بنده نه طرفدار گرانی هستم و نه دل خوشی از گرانیها دارم. اما بشدت توصیه می کنم نه رایگان کار کنید و نه ارزان. جالب است بدانید در این جامعه هر چقدر گرانتر باشید ارزش شما بیشتر است !!! ما می توانیم به شغل خود افتخار کنیم اگر صحیح کار کنیم .

بیایید جایگاه برنامه نویس را ارتقا دهیم .

لطفا نظرات خود را از طریق کامنت برای سایرین به اشتراک بگذارید.

21 نظر ثبت شده است.

  1. سلام ممنون از شما در ارتباط با تجاربی که به اشتراک گذاشتید، بنده به تازگی دانشگاه ام تموم شده و به دنبال شغلی میگردم که در کنار درس خوندن بتونم انجام بدم، خیلی دنبال مساله داشتن در زمینه کاری ام نیستم چون بیشتر تمرکزم این هست که صرفا کاری به صورت دورکاری و پاره وقت انجام بدم و درآمد مستقلی کنار تحصیلم داشته باشم، برنامه نویسی به صورت فریلنسری یکی از اولین گزینه هایی بود که به ذهنم اومد و مطالب زیادی هم در سایت های مختلف خوندم، اولش خیلی امیدوار شدم و حس کردم این تنها گزینه ای هست که میتونه برای من مفید باشه ولی الان هر چه جلوتر میرم میبینم خیلی شغل پردردسر و زمان بری هست، حالا با توجه به این مسائل به نظر شما در دنیای آی تی آیا میتونم شغلی با این ویژگی ها پیدا کنم که نه خیلی زمان براش سرمایه گذاری کنم و نه خیلی اذیت کننده و چالش زا باشه؟؟ ، چون همون طور که گفتم لزوما دنبال پیشرفت توی کاری که دنبالش هستم، نیستم صرفا با توجه به مزایای کار فری لنسری و خودخویش فرمایی دنبال مشاغل حوزه آی تی هستم، میخواستم بپرسم به نظرتون با تمام این مسائل آیا برنامه نویسی میتونه گزینه مناسبی باشه یا اینکه پیشنهاد شما به عنوان یک فری لنسر برای بنده چی هست؟
    ممنون از شما 🙏🙏

  2. سلام . تمام نظران بالا رو خوندم و حداقل همه شون جالب و مفید بودند. فکر میکنم بهترین موضوع اینه که ارزش و مقام خودمونو کم نکنیم .این سوالو دارم اگر برای یک دندانپزشک برنامه ای نوشتیم حتی با پایین ترین قیمت چرا همونو برای کل اون صنف بازاریابی نمیکنید ؟ من تصمیم دارم یک محصولی رو آماده کنم و برای صنف یا گروه خاصی مثلا پزشکان بنویسم و روی این صنف که تعدادشون کم هم نیست بفروشم . با اینکار یکبار هزینه میکنید و پندین بار میفروشید. با این الگو پشتیبانی هم میتونید داشته باشید

  3. با سلام و تشکر از موضوعی که مطرح کردین
    از نظر قیمت گذاری میشه یه نیم نگاهی به نرخ نامه نظام صنفی رایانه ای کشور انداخت. موارد زیادی رو توش در نظر گرفتن. و البته آخر سر به قول یکی از اساتید دانشگاهمون بعد از اتمام برآورد هزینه یک ضریب ۲ تا ۲٫۵ براش در نظر بگیرین. برای پوشش ۱٫اتفاقات پیش بینی نشده (مثل کم و زیاد شدن نیرو، صدمه دیدن تجهیزات سخت افزاری و..) ۲٫ مقداری از تغییرات برنامه بعد از تحلیل (ایده های زیبای مشتری!) و موارد اینچنینی.
    اینکه پزشکا خیلی موفق هستن تو این زمینه بخاطر پایبند بودنشون به نرخهاییه که وزارت بهداشت میذاره. ما هم نظام صنفی داریم ولی فقط اسمش هست و نهایتا مواقع شکایت بازی یا صدور مجوز جدیش میگیریم…
    اگر ماهم قبل از ورود مشتری حق مشاوره رو می گرفتیم حتی به ازای ۵ دیقه (مثل ویزیت پزشکا)، وضعیتمون این نبود
    دیگه خبری از ایده پردازی لحظه به لحظه، از بالا به پایین نگاه کردن، بی ارزش کردن کار و … نمیشد…

    پزشک چه تازه کار چه با تجربه اگر عمومی باشه یک ویزیت داره، بنظرم ماهم همینطور باید رفتار کنیم. چه تازه کار چه با تجربه نرخ مشابه.
    (البته قاعدتا یه برنامه نویس حرفه ای هم سرعت بالاتری داره هم زبان های گرانتری بلده..) شبیه به دکتر عمومی یا فوق تخصص..

  4. مشکل ما اینه که میخواهیم همه کارها رو خودمان به تنهایی انجام بدیم!!
    اگر میخواییم کسب و کار ما حرفه ای باشه باید حرفه ای عمل کنیم.
    برنامه نویس باید برنامه بنویسه، کد نویس باید کدشو بزنه، مدیر پروژه باید پروژه رو مدیریت کنه، تحلیل گر باید تحلیل کنه، مدیر فروش باید سفارشات رو مدیریت کنه و…
    برنامه نویس یا توسعه دهنده به اندازه کافی موضوعات فنی و چالشی برای درگیری داره و حالا بخواد با تکنیکهای فروش و بازاریابی درگیر بشه که نمیشه!
    متاسفانه کار گروهی اینجا خیلی سخته و شخصاً توی این زمینه مشکلات زیادی داشتم.
    بنظرم دوتا راهکار هست:
    ۱- یا تیم تشکیل بدین و گروهی کار کنید یا با تیم های خوب همکاری کنید.
    ۲- موضوع مشخصی را انتخاب کنید و بعداز تحقیق و بررسی اجراش کنید، و این میتونه موضوعات خدماتی، تولیدی یا استارتاپی باشه.
    بنظرم اگر بخواییم کارمون پایدار باشه و رشد کنه باید از هر دو راهکار استفاده کنیم یا حداقل سمت و سوی کسب و کارمون در جهت توسعه و رسیدن به ساختار مناسب باشه.
    فروش + فنی (توسعه دهنده) = حداقل استارت کار
    فروش + فنی + ایده خوب (محصول) = کمی امیدوار کننده
    فروش + فنی + ایده خوب + مدیریت = آماده شروع
    فروش + فنی + ایده خوب + مدیریت + ساختار سازمانی مناسب = یک فعال صنفی
    فروش + فنی + ایده خوب + مدیریت + ساختار سازمانی مناسب + سرمایه گزار = آماده رقابت
    فروش + فنی + ایده خوب + مدیریت + ساختار سازمانی مناسب + سرمایه گزار + تجربه = کسب و کار پایدار

  5. برنامه نویسی هم باید یک قالب قیمت گذاری براش تعیین بشه حالا تو یه سازمانی یا جایی که دیگه کسی توقع قیمت پایین نداشته باشه از یک دیدگاه دیگری هم می شه به این موضوع نگاه کرد => هزینه یک پروژه و مشاوره های آن به سطح تجربه و رزومه برنامه نویس بستگی داره نه به سن و مدرکش رزومه یک برنامه نویس تعداد انجام پروژه هاشه بله اگه یک دانشجویی باشه که دومین پروژشه به نظرم رایگان کار کنه بهتره و اما برنامه نویس های قوی _ برنامه نویسی که فکر می کنه قوی هست اما هنوز یک استارت اپ شروع نکرده به نظر بنده هنوز سطحش حرفه ای نیست برنامه نویسی که بعد ازاین همه پروژه نتونسته یک ایده ناب خوب پیدا کنه یا ترس عملی کردن اونو داره یعنی هنوز به خودش اعتماد نداره که کدش بتونه حجم زیادی از دیتا رو مدیریت کنه _ که اصلا دغدغه ی قیمت پروژه و از این حرفا نباید داشته باشه برنامه نویسی ۵۰ درصدش ساخت یک استارت اپ و ایدس ۳۰درصدش فریلنسر بودن و ۲۰ درصدم تدریسه اگر فکر می کنید برنامه نویس حرفه ای هستید ببنید چند درصد راه و رفتید
    با تشکر

    • سعید بحرانی فرد

      بسیار زیبا

    • قالب قیمت گزاری خیلی وقته از طرف سازمان نظام صنفی رایانه ای ارائه شده و هر سال آپدیت میشه.
      ضرایب، تجربه، مدرک و … از نصب رک تا نصب ویندوز و مشاوره و طراحی سایت
      پیشنهاد میکنم دوستان مطالعه کنند.

  6. من یمدت شرکت زدم و تبلیغات میکردم برا انجام پروژه، حدود ۷۰-۸۰ مذاکره فروش داشتم که دیواانه شدم دیگه، با آخری هم یه جوری دعوامون شد که هرچی از دهنم دراومد بهش گفتم و از اون روز فهمیدم کار فریلنسری در ایران صبر و اعصاب زیادی میخواد، طرف وکیل بود سه روز وقتمو گرفت و هی سوال میپرسید و میگف مت اینجور میخوام و فلان و منم هی مشاوره میدادم اونم میگف من صدرصد سایت میخوام و پولش مهم نی، بعد چن روز مشاوره غیبش زد، فهمیدم همزمان با من با ۱۴-۱۵ نفر دیگم زنگ زده و… ، طرف دانشجو بود التماس میکرد دلم براش سوخت قرارداد نبستم و مبلغ کمتری گرفتم بعد انجام یهو شاخ شد و هزار ایراد میگرفت و کلا سایت دیگه میخواست و بقیه پولم نداد، کلا خیلی دردسرا دیدم و فقط وقتم گرفته میشد، کار فیلنسری و پروژه گرفتن داره کمرنگ میشه تو ایران و خیلیا دیدم دیگه بیخیال شدن و رفتن سمت استارتاپ، فقط شرکت هایی که قرارداد های بزرگ با دولت دارن یا قرارداد های پشتیبانی دارن،، ادامه میدن،، بنظر من فریلنسر بودن تو ایران نمیشه بعنوان شغل اصلی نگاش کرد، باید بعنوان شغل دوم باشه،، خود من شخصا الان درگیر راه اندازی ی استارتاپم، و قصد دارم ی شغل اول داشته باشم، استارتاپ شغل دومم باشه و فریلنسری شغل سوم،، یه راه دومم هست که تو یه شرکت برنامه نویسی کار کنید که البته اگه حقوقش بالا باشه

    • سعید بحرانی فرد

      بله بسیار عالی گفتید
      متاسفانه یکی از مواردی که خیلی وقت گیر هست مشاوره هایی هست که قبل از انجام پروژه بعضیا درخواست میکنن و کلی زمان میگیره. مشاوره اگر بیشتر از ۱ ساعت شد حتما تقاضای هزینه کنید. بگید اگر پروژه رو قرارداد بستیم این هزینه هم جزو قیمت محاسبه میشه وگرنه هزینه بابت زمانی هست که صرف شده.

  7. مقاله خیلی خوبی بود عمده ترین مشکلی هم که برنامه نویس ها دارن و بنده به این مورد برخوردم شرکت مورد نظر از شما می خواد یک پروپوزال براشون تهیه کنید وقتی که یک پروپوزال یا ایده نرم افزاری رو به شخص یا شرکت تحویل می دهید اون شخص به خیال خودش که زرنگه ایده رو به یک نفر دیگه تحویل میده و ایده رو بنام خودش می زنه تا هزینه رو کمتر کنه و مورد بعدی که وجود داره برنامه نویسی یک کار گروهیه متاسفانه تو کشور ما اعتماد ها خیلی کم شده اغلب خیلی کم میشه نفراتی رو پیدا کرد که با اعتماد کامل در قالب یک تیم بشه باهاشون کار کرد موفق باشید

  8. سلام خسته نباشید جناب بحرانی فرد
    مقاله تون عالی بود و کاملا موافقم
    حتی یه چیز جالبتر اینکه طرف سایت یه شخص دیگه رو دیده میگه انتظار دارم از سایت اون هم بهتر باشه با وجودی که اصلا هم نمیدونه سایتی که دیده چقد هزینه اش شده، انتظار داره با همون هزینه کم که میخواد بپردازه از سایتی که دیده هم براش بهتر و کامل تر طراحی کنی

  9. سلام شدیدا با حرفاتون موافق هستم اما فکر میکنم اینکه بگید برنامه نویسی دورانی دارد و سریعا به سر خواهد رسید به نظرم کاملا اشتباه هست برنامه نویسی توی ایران مثل یک نوزاد هست و این نوزاد تا ۱۰۰ سال دیگه هم عمر میکنه ولی توی خارج از کشور یک شغل جا افتاده و کاملا معتبر هست مخصوصا توی وونکور کانادا که مزایای بسیار زیاد برای توسعه دهندها وجود داره از سمت شرکت ها اما حقیقت اینه که این ما هستیم که قیمت کارمون و پایین میارم و کارفرما ها صرفا اطلاعی ندارن وما با دست خودمون ذهینتشون خراب میکنیم.

    • سعید بحرانی فرد

      با سلام
      البته منظور ما از اینکه برنامه نویسی دورانی داره این هست که خود ما سن و سالمون که بالا بره کم کم دیگه ناتوان تر میشیم وگرنه برنامه نویسی که روز به روز داره پیشرفته تر میشه
      موفق باشید

  10. بله واقعا به موارد ریشه ای اشاره کردید،
    این مشکلات مخصوصا برای برنامه نویسان تازه کار بیشتر تشدید می شود،
    البته تقصیر خودمان هم هست کافیست سری به پونیشا بخش پروژه های انجام شده بزنید و قیمت ها را تماشا کنید تا حسرت بخورید!
    سپاس از شما

  11. سید سجاد هادیان امریی

    در حال حاضر در حال کار بر روی پروژه ی یک شرکت فروش سم و محصولات کشاورزی هستم، یه سایت فروش با امکانات کامل یک نرم افزار حسابدار تحت وب مبلغ ۵۰۰ هزار تومن، چرا قبول کردم به خاطر اینکه پروزه ی دیگری ندارم. مجبورم

    • سعید بحرانی فرد

      با سلام
      باید ببینید واقعا این قیمت به صرفه هست؟ اگر واقعا میبینید خیلی کمه قبول نکردنش بهتره
      موفق باشید

  12. سلام
    دقیقا…
    خود من با یک دندانپزشک صحبت کردیم در مورد یک نرم افزار ویندوز اپلیکشن و اندروید …دو تاش قیمت آخری که پیشنهاد داد گفت میشه با ۱۵۰ تومن کار رو انجام داد

    مشکل بعدی
    همه میگن یک سایت یا یک نرم افزار ساده میخوایم به محض استارت کلی ایده به سرشون میزنه و شروع میکنن به ایده دادن و اینکه برنامه نویس بیچاره نمیدونه چکار کنه

    تو اینترنت انقدر کد ریخته
    یکی از صحبتهایی که در مورد برنامه نویس ها دارن ….خب اگر کد ریخته چرا تعداد برنامه نویسا انقدر کم هستند …..کاری نداره تو فامیل و اطافیان خودتون سرچ بزنید ببینید چند تا برنامه نویس هست….منظورم برنامه نویسی که تولید داشته …نه لیسانس نرم افزار…….یکی که از برنامه نویسی پوا دربیاره و کاری داشته باشه که زیر بار باشه ……

    اگر فردی بره و یک تابلو بزنه بعنوان دکتر خودش معرفی کنه…..آیا این کار شدینه و اگر هم کسی اینکار و انجام بده به هرحال گیر میافته و دادگاهی میشه
    اما در همه کافی نت ها همه زدند برنامه نویسی حرفه ای …..
    آخر هم سایت با جوملا و ورد پرس برات میارن بالا……
    اون روز یکی از اینا میگفت mvc دیگه قدیمی شده………………….به خدا اگر میدونست mvc چی هست…………
    خیلی حرف زیاده……
    دم شما گرم
    مقاله خوبی بود

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *